Pages

ponedeljek, 14. november 2011

Curry

Zelo rada imam nenavadne okuse hrane, ki prihaja iz tujih dežel. Ena izmed mojih  najljubših začimbnih mešanic je tudi curry, ki me s svojim vonjem in okusom popelje po Indiji. Rada jo dodajam raznim jedem in  eksperimentiram.

Curry oz. kari je mešanica Indijskih začimb, ki jo sestavlja vsaj 12 do 15 sestavin. Ponekod v Indiji ga sestavlja celo 35 različnih sestavin, isto ime pa si deli tudi jed imenovana curry. V mešanici curry-ja seveda ne smejo manjkati listi drevesa curry, kajenski poper, črni poper, nageljnove žbice, kumina, koriander, ingver, kurkuma, muškatni orešček, muškatni cvet, piment in gorčica.
Tako številna mešanica nosi v sebi tudi zdravilne lastnosti sestavin, ki jih vsebuje. Curry deluje kot močan antioksidant, blaži vnetja, deluje antibakterijsko in spodbuja prebavo.



 Slika prikazuje drevo curry, spodnja slika pa mešanico curry.

Curry je zelo dobrodošel v vseh jedeh, ki jim želimo dodati eksotičen pridih.

Hitra curry omakica

sestavine:
  • 3 žličke curry-ja v prahu
  • 1 žlička sladkorja
  • 7 žlic kečapa
priprava: Vse skupaj premešamo.  Super je za k perutnini in pomfriju. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar