Pages

petek, 17. avgust 2012

Kodrčki

Na spletu sem našla par super nasvetov o negi skodranih las:

1. Lomljenje
V veliki meri se pojavi zaradi vsakodnevnega česanja in oblikovanja pričeske. Vse, kar počnete z lasmi, kot na primer krtačenja, sušenje, oblikovanje, lahko las zlomi.
Manj se boste ukvarjali z lasmi, manj se bodo lomili. Ukvarjajte se z lasmi tako, kot da bi v rokah imeli najbolj nežno svileno bluzo. Nikar ne pretiravajte s krtačenjem, vročino in pretesnim spenjanjem.
2. Tanjšanje
Če vaši lasje niso več tako bujni, kot so bili nekoč, potem se vam lahko tanjšajo. Če je vaš rep vedno tanjši in če se skozi lase vidi lasišče ali imate kose lasišča brez las, potem imate hudo obliko tanjšanja las, ki se lahko pojavi s starostjo in zaradi hormonskih sprememb, lahko pa se vam tanjšajo zaradi pogostih ali nepravilnih diet, zdravstvenih razlogov, zaradi jemanja določenih zdravil ali pa celo zaradi stresa. Če se vam zdi, da se vaši lasje tanjšajo, potem obiščite zdravnika.
3. Tanjšanje zaradi nosečnosti
Med nosečnostjo se lahko vaši lasje zgostijo, ker estrogen podaljša cikel rasti, kar privede do daljših las, za katere je manj verjetno, da bodo izpadli.
To se lepo sliši v teoriji, v resnici pa kar dve tretjini žensk tarna, da se jim med nosečnostjo in ko rodijo lasje stanjšajo. Vendar ne skrbite, ko se bodo vaši hormoni spet postavili v ravnovesje, bodo tudi lasje postali normalno gosti.
4. Vlaga
Fini skodrani lasje so še posebej občutljivi za vlago in lahko postanejo krepasti. Ko je las izpostavljen vlagi, se raztegne, ko pa se posuši, se vrne v prvotno stanje, kar lahko povzroči krep. Bolj zdrav je las, manj možnosti je, da boste imeli krepaste. Pomagate si lahko z izdelki, ki to preprečujejo.
5. Na vse strani
Prameni las, ki so zlomljeni pod čudnim kotom in štrlijo iz kodrov, so posledica suhih las. Poskrbite, da bodo lasje nahranjeni z masko ali balzamom. Najboljša rešitev pa je, da si konice skodranih las strižete vsaj na šest do osem tednov.
6. Razcepljene konice
Čas resnice. Če so vaše konice že razcepljene, potem jih nikakor ne morete rešiti, razen da jih odstrižete. Če se vaši lasje zapletajo in jih ne morete razčesati, priporočamo, da jih ostrižete na krajšo dolžino.
Razcepljene konice so posledica vsakdanjega česanja in oblikovanja, likalnikov, sušilnikov, krtač, skratka vsega, kar poškoduje lase. Ko opazite razcepljene konice, je čas za frizerja.
7. 'Polizana' pričeska
'Polizana pričeska' brez življenja običajno nastane zaradi tega, ker fini lasje proizvajajo preveč sebuma, kar lase obteži. Suhi šamponi lahko naredijo čudeže tako, da vpijejo odvečno količino tega in dvignejo las od korena. Lahko se vam bo celo zazdelo, da se vaši lasje redčijo, a to ni res, saj se le sprimejo v pramene.
8. Preveč volumna
Čeprav bi ženske z ravnimi lasmi ubijale za tak volumen, gre skodranim zagotovo na živce, saj je tako pričesko zelo težko ukrotiti. Rešitev je v pravi izbiri pričeske, zato se vam splača obisk dobrega frizerja, ki ima izkušnje s skodranimi lasmi in vam lahko prihrani veliko živcev.
9. Brez sijaja
Las se zasveti, ko je povrhnjica (zunanja plast lasu) gladka in odseva svetlobo. Bolj zdrav je las, bolj se bo svetil. Prekomerna uporaba vročih pripomočkov, kot so likalnik in sušilniki, lahko poškodujejo povrhnjico in las izgubi sijaj. Če uporabljate te pripomočke, ne pozabite uporabiti izdelkov, ki las zaščitijo pred toploto.
10. Ne zraste tako, kot bi vi hoteli
Vsakdo ima edinstven cikel rasti dlak, ki določa, koliko časa lasje rastejo, preden odpadejo. Krajši cikel pomeni, da las ne more rasti mimo določene točke – včasih je to samo do rame.
Čeprav ne moremo veliko storiti glede tega, vzemite v obzir tudi to, da se lasje lomijo, še preden pridejo do konca rasti. Zato je pomembno, da strižete konice vsakih šest tednov in tako izpolnite potencial svojih las.
11. Zapletanje
Zapletanje se zgodi, ko se povrhnjica poškoduje in se lasje zaradi poškodbe zapletejo. Ko si razčesavate kodre, bodite pozorni, da ne naredite še večje škode. Poskusite z balzamom in nikoli ne češite vlažnih las.
13. Suhost
Obstaja veliko razlogov, zakaj imate lahko suhe lase – kemični procesi, bazen, prekomerna uporaba sušilnikov ali pa samo genetsko.
Suhost las lahko privede do poškodbe, saj se zmanjšajo hidratantne vezi in tako se zmanjša odpornost proti vsakodnevnemu oblikovanju s krtačenjem in razčesavanjem. Pomagajo lahko hidratantni šamponi in balzami ter povečan vnos maščobe omega 3 v vaši prehrani, ki oskrbi lase od znotraj.
12. Mastenje
Mastenje najpogosteje prizadene fine lase, lahko pa tudi močne. Če prevečkrat uporabljate izdelke, ki vsebujejo silikon ali vosek, potem je to lahko zaradi tega. Priporočamo vam, da na vsaka tri pranja uporabite čistilni šampon ali pa poskusite s suhim šamponom, ki bo odstranil maščobo in dvignil las od korena.
14. Bleda barva
Voda je razlog, da je vaša barva bleda. Pravijo, da se barva izpira, saj vaši lasje absorbirajo vodo, in ko se sušijo, se barva izpere skupaj z vodo.
Če si lase umivate vsak dan, poskusite vsak drug dan, najbolje pa je, da si umivate največ dvakrat na teden. Če se vam lasje res preveč mastijo, med pranji uporabite suhi šampon.

Ni komentarjev:

Objavite komentar